Një qytet i Afrikës së Jugut ka kaluar tre vjet në thatësirë duke regjistruar reshje shumë të pakta shiu, ndërsa tanimë shumica e rubineteve të banorëve do të thahen, duke paralajmëruar atë që quhet “Dita Zero”.

Cape Town, është qyteti i parë i madh në botë që regjistron këtë ditë.

Qeveria e qytetit gjatë muajve të fundit u ka bërë thirrje qytetarëve të saj që të zvogëlojnë në mënyrë drastike konsumin e ujit, duke bërë dushe të shkurtra dhe duke ripërdorur ujin në tualetet dhe kopshtet e tyre.

Ekspertët planifikojnë të tërheqin ajsbergët nga Antarktida, duke i sjell ato nëpër oqean drejt Afrikës së Jugut. Autoritetet pretendojnë se po punojnë, por vendi po kalon një krizë të pashembullt të ujit.

Nick Sloane, një nga ekspertët e projektit të akullnajave, i tha agjencisë së lajmeve “Reuters”: “Mund të them se nëse nuk ka burim tjetër për të zgjidhur krizën e ujit, ne kemi një ide tjetër që askush tjetër nuk ka menduar akoma”.

Në mënyrë të veçantë, ekspertët planifikojnë të mbyllin ajsbergun në pëlhura të veçanta për të ndaluar shkrirjen e tij, pastaj t’i bashkëngjitni anijeve të mëdha që do të tërheqin akullin mbi Rrymën e Benguela, një rrymë që ndodhet në Oqeanin Atlantik të Jugut që rrjedh drejt veriut përgjatë bregut perëndimor të Afrikës Jugore.

Një ajsberg i vetëm “mund të prodhojë rreth 150 milionë litra në ditë për rreth një vit”, rreth 30% të nevojave të qytetit, tha Sloane, drejtor në firmën e shpëtimit detar të SHBA, Resolve Marine.

Z. Sloane po kërkon investitorë për skemën që ai ka thënë se do të kushtonte 130 milion dollarë (£ 95 milion) dhe ekspertët do të mblidhen në mes të majit për të diskutuar nëse plani i tij është i mundur. /a.de.